Αρχική> Προτάσεις> Αρθρα>Η θεραπεία ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους

Οι σύντροφοι, έχουν μια δική τους κατασκευή που βλέπουν την πραγματικότητα. Όταν αυτή η κατασκευή συντελεί, ώστε το σύστημα του ζευγαριού να επιβιώνει, είναι βιώσιμη. Πολλές φορές, όμως μια εσωτερική ανάγκη ή εξωτερικό γεγονός λειτουργεί ως ανατάραξη, που δεν μπορεί το ζευγάρι από μόνο του να ισορροπήσει. Χρειάζεται κάτι καινούριο.

Τα συστήματα, όμως από τη φύση τους, αντιστέκονται στο καινούριο που είναι να δουλευτεί, «ομοιοστατούν» και βγαίνουν προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού ή συμπτώματα. Το ζευγάρι βιώνει κρίση. Πολλά ζευγάρια, όταν η σχέση τους αντιμετωπίζει δυσκολίες, έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν με τον ίδιο κουραστικό τρόπο τα ίδια μη αποτελεσματικά μοντέλα συμπεριφοράς. Τα ζευγάρια σε αυτή τη φάση βοηθιούνται από τη θεραπεία ζεύγους. Η παρουσία ενός τρίτου «ουδέτερου» προσώπου, το οποίο είναι εκεί και για τους δύο εξίσου και κυρίως για τη σχέση τους, βοηθάει να ξαναδημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας. Αυτό που κυρίως θα δουλευτεί είναι η σημασία της κρίσης που βιώνει το ζευγάρι και η αναζήτηση νέων σηματοδοτήσεων από τους συντρόφους.

Ανεξαρτήτως των τελικών επιλογών των συντρόφων για το αν θέλουν να συνεχίσουν τη σχέση τους ή όχι , η εμπειρία αυτή αποτελεί ένα ανεκτίμητο ψυχικό εφόδιο για τις επόμενες επιλογές τους. Το ζευγάρι που οδηγείται σε χωρισμό και έχει και παιδιά, βοηθιέται στην μετάβαση του επόμενου σταδίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα με τις εφεδρείες του. Οι σύντροφοι κατανοούν ότι μπορεί να παύουν να συνυπάρχουν ως σύντροφοι, αλλά συνεχίζουν ως γονείς. Στη ψυχοθεραπεία ζεύγους, ο θεραπευόμενος δεν είναι ένας εκ των δύο συντρόφων ξεχωριστά , αλλά η σχέση τους.

Χαρτογραφούνται και διερευνούνται τα μοτίβα (patterns) επικοινωνίας και συμπεριφοράς μεταξύ των συντρόφων. Το ζευγάρι βοηθιέται να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν και συμμετέχουν στο επαναλαμβανόμενο αρνητικό μοτίβο της αλληλεπίδρασής τους, στον αρνητικό «χορό του ζευγαριού», όπου βιώνουν επίπονα και απορριπτικά συναισθήματα. Στη συνέχεια, το ζευγάρι , καταφέρνει να αναδημιουργήσει ένα θετικό, ασφαλή δεσμό. Οπότε , το ζευγάρι βιώνει την εμπειρία : να (ξανα-)ακούσει ο ένας τον άλλο, να καταλάβει καλύτερα ο ένας σύντροφος την συμπεριφορά του άλλου, να συνειδητοποιήσει και να εκφράσει ο καθένας τι επιθυμεί από και για τη σχέση, να (ξανα-)αναγνωρίσει τι επιθυμεί ο σύντροφος του από και για τη σχέση, να εκφράσει δυσφορικά συναισθήματα με έναν τρόπο που να ακουστούν, να συνειδητοποιήσει τυχόν άκαιρες ή ανέφικτες προσδοκίες από τον σύντροφο του και τη σχέση, να εξαλειφθούν παρεξηγήσεις και προκαταλήψεις του ενός συντρόφου για τον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, το ζευγάρι καταφέρνει να ενδυναμώσει τη σχέση του.

Προετοιμάζεται και προσαρμόζεται σε γεγονότα και αλλαγές της ζωής. Διατηρεί την ποιότητα της σχέσης του και να την προστατεύει από την πίεση που προκαλούν αλλαγές στον κύκλο ζωής της οικογένειας.

Έλενα Μποχωροπούλου - Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.

τα νέα μας ...στο email σας!